OVER JOACHIM DUYNDAMJoachim Duyndam is emeritus-hoogleraar Humanisme en Filosofie aan de Universiteit voor Humanistiek (UvH) in Utrecht. Hij promoveerde in 1997 op een interdisciplinaire studie naar empathie.
Als filosoof gaat Joachim te werk als een detective (wat overigens als kind al zijn beroepswens was). In een relatief beperkte aanleiding – een ervaring, een gebeurtenis, een media-moment, een uitspraak, een verhaal – ziet hij sporen die hij volgt naar verstrekkender, omvattender of fundamentelere betekenissen. Hiervan getuigt ook zijn werk in onderwijs en onderzoek, dat volop aanwezig is op deze website.
Joachim was vanaf de oprichting in 1989 tot en met zijn emeritaat verbonden aan de Universiteit voor Humanistiek. Zijn universitaire loopbaan begon in Nijmegen, waar hij sinds 1984 was aangesteld als wetenschappelijk onderwijsmedewerker (juniordocent, zou je nu zeggen). Daarvóór studeerde hij filosofie aan de universiteiten van Utrecht (UU), Nijmegen (thans RU) en Amsterdam (UvA), alwaar hij in 1984 cum laude afstudeerde.
Joachim is grondig gevormd in de Europese filosofische traditie, leidend naar de fenomenologie en hermeneutiek van vandaag. Zijn onderzoek beweegt zich op en vanuit de betekenisvelden van mimesis: voorbeeldfiguren, empathie, geestelijke weerbaarheid, vergeving, humanisme en filosofie. Zijn belangrijkste leermeesters zijn – in chronologische volgorde – Ad Peperzak, Theo de Boer, Yehuda Aschkenasy en Paul van Tongeren.
Met zijn seculiere en tevens gemengd-religieuze afkomst begon Joachim z’n loopbaan in het humanisme toen hij in 1983-84 zijn vervangende militaire dienst vervulde bij het Humanistisch Verbond, toen nog gevestigd in Utrecht. Daar werkte hij zowel voor de stichting Socrates als voor een mensenrechtenproject van de International Humanist and Ethical Union (IHEU), de organisatie die nu Humanists International heet. In dit mensenrechtenproject werkte hij samen met de oud-burgemeester van Amsterdam, dr. Ivo Samkalden, in diens hoedanigheid van International Humanist Ombudsman.
Bekijk het interview met Joachim door studenten van de HumanistiekFabriek